Uluslararası Çevre Sağlığı Birliği (IFEH), 1986 yılında, çevre sağlığı üzerine bilimsel ve teknik araştırmalar için farklı ülkeler arasında fikir alışverişi sağlamak amacıyla Londra’da kurulmuştur. Çevre sağlığı açısından farkındalık yaratmayı amaçlayan bu birlik, 2011 yılında 26 Eylül’ü Dünya Çevre Sağlığı Günü olarak ilan etmiştir. Dünya Çevre Sağlığı Günü, her yıl belirli bir tema ile kutlanmaktadır.
2022 yılı için Dünya Çevre Sağlığı Günü teması 'Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanması için Çevre Sağlığı Sistemlerinin Güçlendirilmesi' olarak belirlenmiştir. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yoksulluğu sona erdirmek, gezegeni korumak ve 2030 yılına kadar tüm insanların barış ve refaha sahip olmasını sağlamak için evrensel bir eylem çağrısı olarak kabul edilmiştir. Sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi için iklim değişikliği ile mücadelenin yanı sıra; sosyal, ekonomik ve çevresel koşulların iyileştirilmesinin belirleyici olduğu açıktır.
Çevre-sağlık ilişkisi içinde değerlendirildiğinde; çevre bazı hastalıklar için zemin hazırlayabilir ve olumsuz çevresel koşullar doğrudan hastalık nedeni olabilir. Özellikle COVID sonrası dönemde, çevre sağlığı iş gücünün önemini her zamankinden daha fazla ön plana çıkmıştır. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2022 yılı raporuna göre; art arda gelen ve birbiriyle bağlantılı krizler, 2030 Sürdürülebilir kalkınma gündemini ve insanlığın kendi varlığını sürdürmesini büyük tehlikeye atmaktadır. Rapor, önümüzde duran zorlukların ciddiyetini ve büyüklüğünü vurgulamaktadır:
COVID-19, iklim değişikliği ve çatışmaların ön planda olduğu krizlerin üst üste gelmesi; gıda ve beslenme, sağlık, eğitim, çevre, barış ve güvenlik üzerinde olumsuz etkiler yaratmakta ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini’nin tümünü etkilemektedir. 2030 yılına kadar Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini’ni yerine getirmek ve insanlar ile gezegen için anlamlı ilerleme sağlamak için acil eyleme ihtiyaç duyan alanlara da işaret edilmektedir.
26 Eylül 2022