24 Mart Dünya Tüberküloz Günü
24 Mart 2025

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü

24 Mart 2025

Robert Koch tarafından Mycobacterium tuberculosis basilinin keşfedildiği 24 Mart 1882 gününe ithafen bugün her yıl “Dünya Tüberküloz Günü” olarak anılmaktadır. Bu özel gün kapsamında, ülkemizde de tüberküloz (verem) hastalığına yönelik farkındalığı artırmak, toplum bilincini geliştirmek ve hastalıkla mücadelede gelinen noktayı paylaşmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Tüberküloz Küresel Bir Halk Sağlığı Sorunu Olmaya Devam Ediyor

Tüberküloz, halen dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olmaya devam etmektedir. Her gün 3.000’den fazla insan Tüberküloz nedeniyle hayatını kaybetmekte, yaklaşık 29.000 kişi ise bu önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalığa yakalanmaktadır. Ancak, küresel mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar sayesinde 2000-2023 yılları arasında yaklaşık 79 milyon hayat kurtarılmıştır.

Ülkemizde Tüberküloz Kontrolü Başarıyla Sürdürülmektedir

Ülkemizde yürütülen Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı sayesinde her yıl Tüberküloz hasta sayısında azalma gözlenmektedir.

🔹2005 yılında 20.535 olan Tüberküloz hasta sayısı, 2023 yılında 9.527’ye düşmüştür.

🔹Hastalık insidansı yüz binde 29,4’ten yüz binde 11’e gerilemiştir.

🔹Tanı ve tedavi hizmetleri sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Bakanlığımız tarafından tüm Tüberküloz ve dirençli Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek ilaçlar ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Hastaların ilaçlarını düzenli kullanmalarını sağlamak amacıyla 2006 yılından beri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır.Ayrıca, Video Gözetimli DGT sayesinde hastaların ilaçlarını sağlık personeline görüntülü bağlanarak veya video kaydı göndererek alması sağlanmaktadır.

Mobil tarama araçlarımız, her yıl düzenli olarak cezaevlerini taramakta, okul ve iş yeri gibi toplu yaşam alanlarında tüberküloz görülmesi durumunda da bu alanların taranmasında hizmet vermektedir. Erken tanı, tüberkülozun yayılmasını önlemede kritik bir rol oynar.

Tüberküloz Hastalarına Sosyal Destek ve Yardımlar Devam Ediyor

🔹2018 yılından bu yana Tüberküloz hastalarına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğiyle aylık nakdi sosyal yardım verilmektedir.

🔹Dünyada ilk ve tek olan bu uygulama, DSÖ tarafından iyi uygulama örneği olarak gösterilmektedir.

🔹2023 yılında ülke genelinde 3.498 hasta nakdi sosyal yardımdan en az bir defa yararlanmıştır.

🔹Ülkemizde Çocuk Hastalarımız için de Tüberküloz Referans Hastaneleri Hizmete Başlıyor.

8 tane hastanemiz Çocuk Tüberküloz referans hastanesi olarak belirlenmiştir. Ayrıca ülkemizde Tüberküloz hastalarına hizmet veren mevcut 4 yetişkin Tüberküloz referans hastanesine ek olarak Tüberküloz referans hastanesi daha belirlenerek sayı 6’ya çıkmıştır.

📍2025 itibarıyla hizmet verecek yeni Tüberküloz referans hastaneleri şunlardır:

 Ankara: Bilkent Şehir Hastanesi, Etlik Şehir Hastanesi (çocuk Tüberküloz)

 İstanbul: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi (çocuk Tüberküloz)

 İzmir: Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Şehir Hastanesi (çocuk Tüberküloz)

 Diyarbakır: Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi (çocuk Tüberküloz), Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi (yetişkin Tüberküloz)

 Erzurum: Erzurum Şehir Hastanesi (çocuk ve yetişkin Tüberküloz)

Tüberküloz Eliminasyonuna Kararlıyız!

Sağlık Bakanlığı, ulusal Tüberküloz kontrol programı çalışmalarını kamu ve özel sektör, ulusal ve uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve gönüllü kuruluşlarla iş birliği içinde sürdürmektedir. Hedef, tüberkülozu tamamen ortadan kaldırarak Veremsiz Bir Türkiye’ye ulaşmaktır.