BİLGİ NOTU (VEREM SAVAŞ DİSPANSERLERİ)
09 Ocak 2024

BİLGİ NOTU

(VEREM SAVAŞ DİSPANSERLERİ)

(30.12.2022)

 

Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Tüberküloz (Verem) Kontrol Programı kapsamında ülkemizde verem hastalığının kontrol altına alınması, verem hastalarının takibinin yapılması amacıyla tüm ülkede olduğu gibi ilimizde de Verem Savaş Dispanserleri (VSD) kurulmuştur.

VSD Birimleri; kamu ve özel sağlık kurumları tarafından bildirimi yapılan hastaların kayıt altına alınması, gerekli hastalara akciğer grafisi çekilmesi, Tüberkülin Deri Testi (TDT) yapılması, tanı konulabilmesi için hasta örneğinin bağlı olunan laboratuvara gönderilmesi, temaslı muayenesi dahil olmak üzere risk gruplarının taranarak aktif olgu bulunması, tüm bildirimlerin, hastaların, ilaçların ve diğer faaliyetlerin  Ulusal Tüberküloz Sistemi (UTS)’ne kaydı ve raporlanması, mobil tarama hizmetleri kapsamında cezaevleri, sevgi evleri, huzurevleri gibi risk gruplarının bulunduğu toplu yaşam alanlarında tarama faaliyeti yapılarak tanı almamış verem olgularının bulunması, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında 12.12.2017 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde tüberküloz hastalarına yapılacak şartlı ve düzenli nakdi sosyal yardımın verilebilmesi için, yetkilendirilmiş sağlık personeli tarafından nakdi sosyal yardım talep eden hastanın bilgilerinin sisteme kaydedilmesi, alınan nakdi yardımın devam edebilmesi için hastanın süreç içerisinde tedaviye uyum sağlayıp sağlamadığının takip edilmesi, verem hastalığı ile ilgili eğitim faaliyetleri ve farkındalık çalışmaları işlemlerini yürütmektedir.

Ülkemizde verem hastalığının tanı ve tedavisi VSD’lerde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Verem ilaçları Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek hastalara dispanserler aracılığıyla ücretsiz olarak verilmektedir. Verem hastalarının ilaçlarını Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulaması ile almaları sağlanmaktadır. DGT uygulaması, hastaların tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu mümkünse sağlık personeli ya da sorumlu bir kişinin gözetiminde içmesi ve bu durumun kaydedilmesi esasına dayanan bir tedavi şeklidir.

İlimizde Haliliye, Siverek ve Viranşehir ilçelerinde 3 VSD mevcuttur. Siverek VSD’de Hilvan ve Siverek ilçelerinde ikamet eden hastaların, Viranşehir VSD de ise Ceylanpınar ve Viranşehir ilçelerinde ikamet eden verem hastalarının takibi yapılmaktadır. Mobil tarama hizmetleri kapsamında; ilimizde yapılan taramalara ek olarak mobil tarama aracı ile Malatya ve Adıyaman illerine gidilmekte, toplu yaşam alanlarında risk grupları taranarak aktif verem hastaları saptanmaktadır.

                                                                                              Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü

                                                                                           Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı

                                                                         Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Birimi