9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
15 Ocak 2019

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ
Dünya Sağlık Örgütüne üye ülkelerde ve ülkemizde 1987’ den bu yana her yıl 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü olarak belirtilmiştir. Gelişmiş ülkelerde sigara kullanımı azalırken az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde artmaktadır. Bu durum insan sağlığını tehdit etmektedir. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılına kadar tütün kullanımı küresel salgınından ölüm yıllık 8 milyona çıkacaktır. 20. Yüzyılda 100 milyon kişi tütün kullanımından ölmüştür.

SİGARANIN SAĞLIĞA ZARARLARI

 Bilindiği üzere kanser öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar, ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle çok önemli bir sağlık sorunudur. Aktif ve pasif sigara içimi de ölüm, sakatlık, hastalık ve psikolojik sorunlara yol açarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Sigara hem kişisel hem de ulusal bazda bizi yoksullaştırmaktadır.   

Tütün dumanı 4000`den fazla kimyasal madde içerir. Bunların hepsi zehirlidir, %50 den fazlasının ise kesinlikle kanser gelişimine neden olduğu bilinmektedir. Sigara dumanına ne kadar çok maruz kalırsanız, kalp krizi geçirme ve akciğer kanseri olma riskiniz o oranda artar. Ne yazık ki, çocuklar için risk çok daha ciddidir. Çünkü onlar yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıp veririler. Sigara dumanına maruz bırakılarak, pasif içici durumuna düşürülen çocuklarda, bronşit ve zatürree sıklıkla görülen hastalıklardır. Çocukların yanında sigara içilmesi sadece duman ile zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda büyükleri model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır.

   

SİGARAYI BIRAKTIKTAN

20  Dakika sonra tansiyon ve nabız normale dönüyor, 8 Saat sonra Vücut kendini yenilemeye başlıyor.Kandaki oksijen normale çıkıyor. Karbonmonoksit gazı azalıyor. Kandan nikotin atılıyor, 24 Saat sonra Kalp krizi riski azalıyor, 48 Saat sonra Duyu organları daha iyi çalışıyor, 72 Saat sonra Bronşlar rahatlıyor. Akciğer kapasitesi artıyor ve solunum normalleşiyor, 2 Hafta sonra Dolaşım sistemi düzeliyor. Yürüyüş kapasitesi artıyor, 3 Ay sonra Akciğer kapasitesi %30 arttıyor. Akciğer hücreleri kendini yeniliyor, akciğer temizleniyor ve 1-9 Ay içinde pnömoni riski azalıyor. Öksürük , sinüzit, halsizlik, nefes darlığı düzeliyor. enerjimiz artıyor, 5 Yıl Sonra Akciğer kanserinden ölüm riski %50 azalıyor, 10 Yıl sonra Sigaraya bağlı Akciğer ve diğer kanserlerden ölüm riski sigara içmeyenlerin düzeyine iniyor.

Sigaranın zararları nedeniyle ortaya çıkan hastalıkların tedavisine yılda 5 milyar dolar harcanmaktadır. Bu nedenlerle sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır.Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kapalı alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik “Tütün Ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa” önemli bir aşamadır.Dumansız Hava Sahası Uygulamasının etkili olabilmesi için halkımızın kapalı alanlarda sigara içmemeye özen göstermesi, sigara içilen mekanları ALO : 184 ihbar hattına bildirmeleri gerekmektedir.Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Alo 171 Sigara Hattını arayarak gerekli yardımı alabilir, ilimizde bulunan  Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Ceylanpınar Devlet Hastanesi  ve Viranşehir Devlet Hastanelerinde faaliyet gösteren sigara bırakma polikliniklerine başvuru yaparak sigarayı bırakma konusunda gerekli tedavi ve desteği alabilirler.             

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü kapsamında; okullarda öğrencilere yönelik ‘Sigara ve Zararları, Zararlı Alışkanlıklara Hayır Diyebilme’ konularında eğitimler  verildi. İlçelerimizde ve Dergah Cami önünde stantlar   kurularak halka bilgilendirmeler yapılıp broşürler dağıtıldı. Kararköprü Belediyesi çalışanlarına yönelik ‘ Sigara ve Zararları, Sigara Bırakma Yöntemleri’ konularında eğitim verildi.