Bilindiği üzere her yıl Mart ayının ilk haftası (1-7 Mart) Yeşilay haftası olarak kutlanır. Toplumun sağlığını tehdit eden sigara, alkol, eroin, esrar gibi uyuşturucu maddelerle mücadele etmeyi hedef edinen insanların bir araya gelip kutladığı Yeşilay haftası 1953’ ten beri her yıl mart ayının ilk haftası olarak değerlendirilip sigara, alkolizm ve uyuşturucunun zararları, gerek kamu kurum ve kuruluşlarınca gerekse de basın yayın organları ile halka anlatılmaktadır. T.C Anayasasının 58. Maddesi uyarınca “Devlet gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için, gerekli tedbirleri alır” hükmünden yola çıkarak ülkenin bütün kurumlarının üstüne düşeni yapması ve temiz bir gelecek için öncelikle ailelerden başlamak üzere ulaşılabilecek en büyük kitleye ulaşmak adına bu haftanın verimli bir biçimde geçirilmesini sağlaması gerekmektedir.
Sigaranın kötü sonuçlarını önleyebilmek adına Ülkemizde 4207 sayılı yasa içeriğinde sigara içilmeyen ortamlar oluşturmak için birçok düzenleme yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti olarak imzaladığımız Uluslararası Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'nde de toplumun tütün dumanının pasif etkilerinden korunması bir zorunluluktur. Bu sözleşmeden yola çıkarak ülkemiz genelinde sigara içmeyen insanları korumak ve içen insanları da caydırmak amacıyla çalışmalara hız verilmiş ve sigarasız ortam oluşturabilmek için birçok kamu kurum ve kuruluşu bu konuda seferber edilmiştir. Nihayetinde Sağlık Bakanlığımızın Sigara Bağlantılı Hastalıklar ile ilgili verilerine göre bu hastalıklarda azalma kaydedilmiş ve ülke olarak yaptığımız çalışmaların faydalı sonuçlarını aldığımız görülmüştür. Müdürlüğümüz olarak biz de üstümüze düşeni yaparak ülkemize ve geleceğimize faydalı olabilmenin vicdani rahatlığını taşımaktayız.
Alkolle ilişkili sorunlar tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Aşırı alkol tüketiminin sağlık konusunda önemli riskler taşıdığı bilinmektedir; mental bozukluklar, yaralanmalar, özellikle karaciğer sirozu ve meme kanseri gibi birçok hastalığa yol açmaktadır
Dünya Sağlık Örgütü alkole ilişkin yaklaşımların yerel kültür ve değerlerle uyumlu olmasını, her ülkenin kendi stratejilerini geliştirmesini önermektedir. Alkole karşı dikkatin artması, alkolün zararlarına ilişkin farkındalığı artıracak eğitim, tedavi ve düzenlemelere ilişkin kapsamlı programların oluşturulması alkole bağlı yetersizlik, hastalık ve ölümlerin azalmasına
ve ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.
Günümüzde en az sigara ve alkol kadar zararlı olan bir alışkanlıkta madde kullanımıdır. Başlama yaşı gittikçe düşen uyuşturucu maddelerden çocuklarımızı korumak için güçlü aile bağları, etkili aile içi iletişim, kontrollü arkadaş grubu ve toplumsal sağduyu gerekmektedir.
Sigara bağımlılığı ile mücadele, diğer bağımlılık tedavileri ile benzer ilkelerle yürütülmelidir. Bu nedenle tedavi sigara bırakma polikliniklerinde yürütülmelidir. Bu konuda Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Viranşehir Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren sigara bırakma polikliniklerinden sigarayı bırakmayı düşünenler, Madde Bağımlılığı ile mücadele için Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Psikiyatri Polikliniklerinden madde bağımlılığı tedavisi için tıbbi destek alabilirler.
Bu kapsamda Yeşilay haftası ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü olarak ortaöğretim kurumlarında ve halkın yoğun olduğu bölgelerde ulaşabildiğimiz kadar çok kişiye ulaşıp gerekli eğitimleri verip geleceğin sağlıklı nesillerini yetiştirmeyi amaçlamaktayız.