HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), doğrudan bağışıklık sistemine zarar veren bir virüs olup bu virüsü taşıyan insanlar “HIV pozitif” olarak adlandırılır. HIV, vücut direncini azaltarak insanların kolayca hasta olmasına neden olur. AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) ise HIV virüsünün bağışıklık sistemini zayıflatmasından sonra ortaya çıkan hastalık hâlidir. Günümüzde hastalığın tedavisinde önemli gelişmeler kaydedilmiş olup tedavi ile bulaştırıcılık önlenebilmekte ve enfeksiyonun anneden bebeğe geçişi engellenebilmektedir.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tuba Damar Çakırca
Bugün 1 Aralık Dünya AIDS günü. İlk olarak 35 yıl önce bugün Dünya Sağlık Örgütü tarafından HIV/AIDS konusunda farkındalığı arttırmak için kutlanmaya başlanmıştır.
Dünya AIDS Günü’nün amacı toplumu HIV/AIDS konusunda doğru bilgilendirmek ve HIV konusundaki ön yargıları azaltmaktır.Çağımızın pandemisi olan HIV/AIDS vaka sayıları her geçen gün artmaktadır.
Şu anda dünyada 39 milyon insanın HIV ile yaşadığı bilinmektedir. Şanlıurfa İlimizde de geçen yıla göre vaka sayıları yüzde yüz artış göstermiştir. Ancak gerçek sayıların çok daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir.
Tedavisi olan bu hastalıkta en önemli basamak hasta bireylerin belirlenmesidir.HIV virüsü; korunmasız cinsel ilişki, kan yolu ve anneden bebeğine gebelik, doğum ve emzirme ile bulaşabilir. Bu nedenle HIV konusunda şüpheli teması olan her birey mutlaka HIV testini yaptırmalıdır. Biz enfeksiyon hekimleri hastalık konusunda ve bulaş yolları hakkında halkımızı bilgilendirmekteyiz. Şüpheli durumlarda bize her zaman başvurabilirler. Son olarak, HIV artık tedavi edilebilir kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. HIV hastaları evlenebilir, çocuk sahibi olabilir, tedavi ve takiplerini aksatmadıkları sürece uzun yıllar sağlıklı hayatlarına devam edebilirler”dedi.