Telefonun icadı ile tanınan Alexander Graham Bell aslında sağırların sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışmıştır. İşitme engelli annesinin ve eşinin duyamadığı sesleri kaydetmeyi başaran Bell işitme kayıpları üzerine sayısız çalışmaları bulunmaktadır. İskoçyalı bilim adamının işitme engelliler için yapmış olduğu çalışmalarından dolayı ünlü bilim adamına itafen doğum yılı olan 3 Mart 1947 tarihi, Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak kutlanmaktadır.
Ülkemizde “Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Programı" kapsamında işitme kaybıyla doğan yada doğum sonrası dönemde işitme kaybı ortaya çıkan çocuklarda, işitme kaybının çocuğun gelişimini etkilememesi, psikolojik ve sosyal açıdan sağlıklı bir birey olarak toplumdaki yerini almasını sağlayacak şekilde sorunun erkenden saptanması ve bu konuda Sağlık personeli ile toplumun bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda İlimizde Harran Üniversitesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi, Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Haliliye Ek Binası, Özel Şanmed Hastanesi, Özel Metrolife Hastanesi, Özel Academia Hastanesi, Özel Lotus Hastanesi, Özel Meydan Hastanesinde ve tüm İlçe Devlet Hastanelerimizde İŞİTME TARAMA merkezimiz bulunmakta olup İşitme Tarama testi ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
İşitme engeli ile doğan bebekleri doğumdan kısa süre sonra belirlemek amacı ile tüm yenidoğan bebeklerin ilk bir ayında işitme tarama testlerinin tamamlanması, tarama testinden geçemeyen bebeklerin ilk üç ayında tanı testlerinin tamamlanması ve tanı testlerinde işitme kaybı tespit edilen bebeklerin ise 6. ayına kadar cihazlama ve rehabilitasyonuna başlanması gerekmektedir. Doğduktan sonra en geç 6 ay içinde işitme engeli tanısı konan ve işitme cihazı uygulanıp, işitme ve konuşma eğitimi alan bebeklerin konuşma becerisi, normal işiten yaşıtlarına benzer düzeyde gelişebilir. Erken dönemde tespit edilmez ise yaşamının ileriki yıllarında bu bebek "İşitme kaybı olan bir insan" olmaktan çıkar ve "Psikolojik sorunları olan sosyal hayat ile uyumsuz engelli bir vatandaş" olarak yaşamını devam ettirir. Bu nedenle İşitme Tarama testinden kaldığı tespit edilen bebekler zaman kaybetmeden Harran Üniversitesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi Referans Merkezine yönlendirilmelidir.
Sağlık Bakanlığı tarafından , tarama programı genişletirilerek 2016 yılı Şubat ayından itibaren Okul çağı çocuklar için İşitmenin normal gelişimini engelleyecek risk etmenlerini saptamak ve işitmesi normal olmayan olguları erken dönemde tespit etmek amacıyla OKUL ÇAĞI İŞİTME TARAMA PROGRAMI başlatılmıştır. Bu tarama programı tüm 1.sınıf öğrencilerine Okulda, Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli Sağlık personelleri tarafından uygulanmaktadır. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü olarak, tüm bebeklerin hayata sağlıklı başlama hakkı olduğunu belirterek "İŞİTME TARAMASI YAPILMAYAN BEBEĞİMİZ KALMASIN" diyoruz.